Kølen

Maj 2021

Så kommer et af de store øjeblik i renoveringen af Unda. Det er opbygningen af kølen. Kim Haugaard KH-marine har svejset overplade sammen og underpladen er også svejst sammen

Derpå kom det store øjeblik hvor det hele skal svejset sammen. Det foregår hos KH-marine i Nyborg.(se ⇒ kh-marine.dk )

Håber bare at alle stumper passer sammen for det er savet det ud i tykke alu-plader. ( Plade tykkelse på kølen, top og bund er lavet 2 cm tykke plader skillevække er lavet i 1,5 cm plader sidder er lavet i 6 mm plade og den vejer ca. 250 kg. - Uden bly )

Efter svejsning er kølen klar til afhentning. Det har taget et par dage at lave den.

Næste step er at lægge bly i. Også det har budt på lidt udfordringer. Primært var der for meget luft imellem projektil stumperne til at de kan være i alu-formen, så de måtte smeltes om til barrer hvor der viste sig hvor meget urenhed der var samlet op. Opgaven med at fylde vægt (bly) i kølen udfordres også af at det ikkebare kan placers vilkårligt, men skal lige så flydelinien bevares. Hvilket har vist sig efter løft af båden og fundet balancepunkt, at være længere fremme end de egentlig er plads til.

Kølen bliver også noget af en udfordring af den helt simple lavpraktiske årsag, at der ikke er nogen kran til at flytte den med.

Kølen ud i laden mere enkelt end fryftet. Blev kørt på en bådtrailer fra sejlklubben og det gik uden problemer. Monterede et tov i den røde trækvogn og så kørte Birgit bilen frem med traileren og så var den sat af .

Dagens program er at spartle underkant af kølen og lægge 2 lag epoxy  og så skal den spartles inden den vendes om . Og så starter halløjet med at få blyet ind i kølen.

Oppe i UNDA er der klar med en omgang aptering til maler. Når det er malet er kortboret + bænk klar til montering.

UNDA status her medio maj er således at

ALT I ALT det kræver ikke meget fantasi, men en god del arbejde,  at se den færdige UNDA for sig,

 

Kølen aluminium og bly

Svejsning og opbygning af køl i aluminiumsplader

foto fra perioden 10-15/05- 2021